Mel i Mató, una de les postres catalanes més populars

El mató és un formatge fresc típic català, es diferencia d'altres formatges perquè té una textura cremosíssima i és molt més lleuger. El seu origen és medieval i tradicionalment s'elaborava amb llet de cabra o ovella. Es fabrica de forma artesanal fent bullir la llet i coagulant-la amb un element vegetal com la flor de card, el suc de llimona o un element animal (quall). El producte resultant es filtra mitjançant un drap en recipients de vímet o canya. S'obté així una massa pastosa de color blanc, lleugerament dolça per efecte de la concentració de la lactosa de la llet. La fabricació industrial utilitza el mateix principi fisicoquímic però s'utilitza llet pasteuritzada i dipòsits d'acer inoxidable de gran capacitat. El mató es consumeix com a postres i la forma més tradicional és la que utilitza mel per endolcir-lo, donant origen al mel i mató, dos aliments condemnats a conviure en equilibri i harmonia…

Sabies que...

No s'ha de confondre el mató amb el recuit. En general, el mató més clàssic s'elaborava i venia de la mateixa manera que el recuit de Fonteta avui, amb llet de cabra i dins d'un drap. En canvi, el recuit tradicional estava fet de llet d'ovella i servit dins un tupí (una cassoleta ceràmica). No obstant, de matons de cabra avui en queden molt pocs -la majoria són de vaca- i ningú gosaria vendre'l dins d'un drap. De fet, el mató avui és qualsevol formatge fresc sense sal, però gairebé sempre boníssim.

Al·lèrgens: lactis