Gaspatxo

Sota la denominació de gaspatxo s'amaguen múltiples receptes segons els ingredients que més abundin a cada moment i lloc. El gaspatxo té una manera de ser i saber diferent a cada família que el prepara, i el resultat final pot arribar a diferir molt. L'arribada d'andalusos i extremenys a Catalunya a mitjans del segle XX va comportar un ric receptari en què no faltava aquest plat emblemàtic, el gaspatxo. La barreja de la cultura culinària del lloc d'origen i d'acollida va donar com a resultat idees felices que, en temps moderns, s'ha materialitzat en propostes com el gaspatxo de síndria, el de maduixes o el de remolatxa… En qualsevol cas, com a bon plat d'estiu, ningú no es pot resistir a tastar-lo en la variant més refrescant: el sorbet.

Sabies que...

Abans que Colom arribés al continent americà i es portés de tornada els tomàquets i els pebrots, el gaspatxo es feia amb altres ingredients, ja que aquests no existien a Europa.

El tomàquet és el rei de la dieta tradicional catalana. Cru o cuit, està present en la majoria de plats. Estem segurs que tot bon català opina que el pa amb tomàquet és un dels millors invents culinaris.